Nízkosacharidová Kedlubňačka s houbami (bramboračka bez brambor)
1ks cibule
5 středně velkých čerstvých hub
1 ½ střední kedlubny
1 středně velká mrkev
1 středně velká petržel
1/4 bulvy celeru
2 lžíce oleje
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř
sušená majoránka
½ cukety
1. Ve velkém hrnci rozpalte olej a na oleji zpěňte na drobno nakrájenou cibuli. Přisypte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu spolu s kedlubnou a orestujte.
2. Přidejte na plátky nakrájené houby a zalijte vývarem.
3. Na mírném plameni povařte asi 15 minut.
4. Mezitím, co se nám vaří polévka, si oloupeme cuketu, nastrouháme na hrubém struhadle, prosolíme a necháme vyplakat.
5. Po 10 minutách cuketu zbavíme přebytečné vody, tak, že jí přes plátýnko nebo jen v ruce vyždímáme.
6. Když je zelenina měkká sceďte vývar od zeleniny. Zeleninu si nechte v sítu, neboť jí budeme vracet, jen co zahustíme vývar.
7. Do scezeného vývaru přidejte dvě hrsti nastrouhané a vody zbavené cukety, povařte 5 minut a poté tyčovým mixérem umixujte do jemné krémové polévky.
8. Následně vraťte zeleninu s houbami do polévky, dochuťte solí, pepřem a posypte sušenou majoránkou.
9. Kdo má rád bramboračku s vejcem, přimíchá ještě na závěr vejce.