Nízkosacharidová Italská cuketová polévka
60 ml panenského olivového oleje
1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
Hrst bazalkových lístků, nasekaných
Mořská sůl a mletý bílý pepř
1kg cuket, rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1 cm plátky
750ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
60ml smetany na vaření
hrst hladkolisté petrželky, nasekané
50g strouhaného parmazánu + k podávání
1. Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou.
2. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
3. Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti.
4. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem.