Nízkosacharidová baklava
Těsto:
6 vaječných bílků
5 lžic mletého erythritolu
85g chia semínek
1 lžíce psyllia
Náplň:
150g najemno nasekaných vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
6 vaječných žloutků
55g kokosového mléka plnotučného
110g rozpuštěného másla
2 lžíce mletého erythritolu
Sirup:
6 lžic vody
4 lžíce vitafiber sirupu nebo jiného nízkosacharidového sirupu (čekankový)
1 lžíce pomerančové kůry
6 lžic erythritolu
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech si vyložíme pečícím papírem.
2. Ve velké míse si mixérem vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Postupně zašleháme erythritol, poté přidáme chia semínka a přimícháme psyllium.
3. Těsto přendám na plech, rovnoměrně rozprostřeme po celém plechu a vložíme do trouby na 10 minut.
4. Během pečení si připravíme náplň. Na náplň v míse vyšleháme vaječné žloutky, kokosové mléko, rozpuštěné máslo a erythritol. V další misce smícháme nasekané vlašské ořechy spolu se skořicí.
5. Po upečení opatrně otevřeme troubu, vyndáme plech a necháme těsto vychladnout. Ale troubu necháme stále běžet na 170°C.
6. Vychlazené těsto převrátíme na jiný plech, stáhneme pečící papír a rozkrojíme na rovnoměrné tři díly, tak aby se nám vešly do zapékací mísy.
7. Jeden plát těsta vložíme na dno zapékací mísy, potřeme vyšlehanou vaječnou směsí a posypeme polovinou vlašských ořechů se skořicí. Zaklopíme druhou vrstvou těsta, kterou opět potřeme žloutkovou směsí a posypeme druhou polovinou
ořechů se skořicí. Zaklopíme poslední vrstvou těsta, opět potřeme vaječnou směsí.
8. Nepečenou baklavu nakrájíme podélně na 4 proužky a ty pak diagonálně pokrájejte, tak aby vznikly kosočtverce.
9. Plech vložíme do trouby a pečeme 40 minut.
10. Zatím, co se nám peče baklava si připravíme sirup tak, že v kastrolku smícháme všechny ingrediencí na sirup a uvedeme k varu. Necháme vařit na mírném ohni několik minut, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu nevznikne hustší sirup.
11. Jakmile je baklava upečená, vyndejte plech z trouby, ještě teplou ji zalijte sirupem a nechte vychladnout při pokojové teplotě.