Mandlové taštičky plněné ořechovou náplní s bílkovou pěnou - nízkosacharidový recept
140g mandlové mouky
50ml mandlového mléka
5 lžic lněného semínka umixovaného se 2 lžícemi vody
1 lžíce kokosového oleje
xantanová guma
sladidlo
1 vejce
citronová kůra
50g vlašských ořechů
1 lžíce mléka
2 vaječné bílky
10g vlašských ořechů
práškové sladidlo
1. Lněné semínko umixujeme s vodou a necháme do druhého dne odležet v lednici zabalené v potravinářské folii.
2. Druhý den si prosyjeme mandlovou mouku, přidáme zbytek ingrediencí včetně odleželého lněného semínka, ale bez ořechů a mléka a zesměsy uhněteme těsto, které necháme v lednici minimálně hodinu odležet.
3. Mezitím si připravíme ořechovou náplň tak, že umixujeme ořechy s mlékem, aby byla směs měkká a tvarovatelná.
4. Z odleželého těsta vyválíme placku o tloušťce 0,5cm, do které vykrajujeme kolečka. Kolečko v polovině přeložíme a na jednu polovinu dáme ořechovou náplň. Kraje půlměsíčků přitlačíme k sobě a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Až zpracujeme celé těsto, vložíme plech do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme do mírného zhnědnutí, cca 20-25minut.
5. Během pečení si připravíme bílkovou pěnu. Bílky vyšleháme do sněhu, přimícháme namleté vlašské ořechy se špetkou mleté kávy a práškovým sladidlem.
6. Upečené taštičky podáváme s bílkovou pěnou.