Low carb/nízkosacharidový Sacher dort
Těsto:
120g vysokoprocentní čokolády
120g másla
5 vajec
100g sladidla (Erythritolu, xylitolu, ...)
150g mandlové mouky
½ lžičky xantanové gumy
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
Promazání:
100g domácí marmelády bez cukru
Čokoládová poleva:
100g vysokoprocentní čokolády
100g smetany ke šlehání
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Dno kulaté formy na dort vyložíme pečícím papírem a ze zbylého pečícího těsta ustřihneme dva pruhy, které vložíme po obvodu formy.
2. Ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu spolu s máslem, promícháme a necháme vychladnout.
3. Sladidlo si umeleme v mlýnku na kávu a odebereme 3 lžíce. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.
4. V míse smícháme mandlovou mouku, kypřící prášek, sodu, xantanovou gumu a sůl, promícháme.
5. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou a ušleháme pevný sníh.
6. Do žloutkové pěny přelijeme vychlazenou čokoládu s máslem a dobře promícháme.
7. Poté přidáme směs suchých ingrediencí smíchaných v míse a promícháme.
8. Přidáme tři lžíce bílkového sněhu, opatrně vmícháme a takto přidáváme a vmícháváme po třech lžících, dokud ho nezděláme celý.
9. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 45 minut.
10. Upečený dort vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
11. Mezitím co nám dort stydne, tak si připravíme polevu.
12. Smetanu přivedeme k varu a nalijeme jí na nalámanou čokoládu. Necháme chvilku stát a pak vmícháme do hladké polevy. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout a lehce zhoustnout.
13. Korpus dvakrát prořízneme a řezy potřeme marmeládou.
14. Na závěr dort polijeme polevou a necháme ztuhnou.