Kuřecí soté s žampiony - nízkosacharidový recept
200 g kuřecí stehna, nakrájená na kostičky
½ lžičky soli nebo podle chuti
30g ghí
1 malá cibule, nakrájené na kostičky
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
35g nakrájených žampionů
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
½ šálku kuřecího vývaru
½ šálku suchého bílého vína nebo další zboží
1 bobkový list
1 lžička papriky
120ml smetany ke šlehání nebo kokosové mléko
2 velké žloutky
1 lžíce čerstvě nasekaných bylinek, jako je petržel, estragon nebo tymián
čerstvě mletý černý pepř
1. Kuřecí stehenní kostičky osolíme a vložíme do hrnce, ve kterém jsme si nechali rozpustit ghí. Orestujeme ze všech stran, dokud stehna nezezlátnou, přibližně 6-8 minut. Poté vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
2. Do hrnce přidáme další množství ghí, rozpálíme, přidáme cibuli a česnek. Vaříme do zhnědnutí, přibližně 2-3 minuty. Přidáme žampiony, které také orestujeme.
3. Přidáme citrónovou šťávu, vývar, bílé víno, bobkový list a papriku. Směs přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
4. Mezitím si vyšleháme smetanu se žloutky, které vlijeme do hrnce k houbové směsi, provaříme 1-2 minuty, přisypeme nasekané bylinky společně s masem. Vaříme další 1-2 minuty a můžeme podávat.