Kuřecí s medem a hořčicí pod mandlovou čepicí - nízkosacharidový recept
250g kuřecí prsa, nakrájená na malé kousky
1 polévková lžíce oleje na smažení
1/2 šálku smetany
1 1/2 lžičky hrubozrnné hořčice
1 lžička medu
3 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
1 lžíce másla
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
1 středně velká žlutá cibule, nahrubo nasekaná
1 stroužek česneku jemně nasekaný
Sůl a pepř na dochucení
Těsto:
1 hrnek mandlové mouky
1/2 hrnku kokosové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
sůl
3 šálky strouhané mozzarelly
10 lžic másla
2 velká vejce
1. Předehřejte troubu na 175°C.
Rozehřejte lžíci stolního oleje ve velké pánvi nad středně vysokou teplotu a přidejte nakrájené kousky kuřete.
2. Osmažte kuřecí kousky na všech stranách, a pak snižte teplotu, přidejte asi 4 kostky ledu do pánve a zakryjte pokličkou. Nechte kuře vařit asi 6-7 minut, dokud není zcela propečené. Dejte ho stranou.
3. V malém rendlíku, ohřejte lžíci másla a olivového oleje na mírném ohni a přidejte nakrájenou cibuli. Za občasného míchání, dokud cibule nezhnědne, pak přidejte česnek a vařte další minutu. Snižte teplotu na nízkou, přidejte med a zamíchejte. Pak přidejte petrželku, smetanu a hořčici. Vařte po dobu asi 3-4 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti. Kuřecí maso přendáme do omáčky a promícháme. Směs přendáme do kulaté zapékací misky.
4. Na přípravu těsta si ve velké míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva a soli. Promíchejte.
5. Vejce rozšleháme v menší misce a přidejte k suchým přísadám, promíchejte, aby vzniklo těsto.
6. V rendlíku necháme za stálého míchání rozpustit máslo spolu s mozzarellou. Směs přendáme k mandlovo kokosovému těstu a rukama hněteme, dokud se vše nespojí v lepkavé těsto.
7. Pomocí potravinářských folií vyválíme z těsta placku, ze které vykrojíme kolečko větší, než je hrdlo zapékací misky. Vykrojené kolečko přendáme na hrdlo zapékací misky, přitiskneme k vnějším okrajům misky a vložíme do trouby na 20-25 minut, nebo dokud povrch těsta nezezlátne.
8. Ihned podáváme.