Houbová polévka s dýní a masovými kuličkami
2 lžíce oleje
1 ks cibule
150g mletého masa (vepřové, hovězí nebo kuřecí)
1 jarní cibulka
50 g celeru
50 g mrkve
250 g čerstvých hub
150g dýně hokkaido
1 dcl suchého bílého vína (případně 2 lžičky octa)
500 ml vývaru nebo vody
50g listového špenátu
sůl
pepř
majoránka
1 stroužek česneku
kmín
1. Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme. Ze směsi vytvarujeme malé kuličky o velikosti sousta.
2. Na pánvi si rozehřejeme olej a kuličky orestujeme ze všech stran.
3. Ve velkém hrnci si rozhřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět.
4. Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme do zezlátnutí.
5. Dále přidáme na větší kostky pokrájenou dýni včetně slupky a též orestujeme, poté přidáme houby, osolíme, přidáme kmín a rozdrcený česnek a necháme za občasného promíchání opéct.
6. Vše podlijeme bílím vínem a vaříme, dokud se víno zcela neodpaří.
7. Když je víno odpařené, směs zalijeme vývarem, přidáme špenát a ochutíme solí, pepřem a rozdrcenou majoránkou.
8. Kdo chce polévku hustší, tak si část zeleniny s vývarem odebere, rozmixuje tyčovým mixérem a poté vrátí zpět do polévky.
9. Před podáváním přisypeme jarní cibulku, vložíme do polévky masové koule a prohřejeme.