Celerové pyré s pečenou červenou řepou a cibulkami - nízkosacharidový recept 

Pečená červená řepa s cibulkami
4-5 menších červených řep
1 ½ šálku malých nakládaných cibulek
3 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř na dochucení
2 lžíce balzamikového octa
½ lžíce tekutého sladidla
1 lžíce čerstvé tymiánu
1 lžíce nasekaného estragonu

Celerové pyré
3 stroužky česneku, nasekaného najemno
4 šálky celeru nakrájeného na kostičky
1 plechovka kokosového mléka
2/3 šálku vody
Sůl a pepř na dochucení
Olivový olej

1. Předehřejte troubu na 200°C.

2. Sceďte cibulky a přendejte na plech. Červenou řepu oloupejte a rozkrájejte na osminky či čtvrtiny, dle velikosti bulev. Přendáme na plech k cibulkám. Osolíme, opepříme a zakápneme 2 lžícemi olivového oleje. Vložte do trouby a pečete 25-30 minut za občasného promíchání.

3. Smíchejte balzamikový ocet, sladidlo, bylinky a 1 lžíci olivového oleje a dejte stranou.

4. Mezitím si rozpalte si pánev, poté přidejte 1 lžíci olivového oleje a česnek. Zlehka orestujeme. Přidáme celerové kostky, kokosové mléko, vodu, sůl a pepř.

5. Směs přivedeme k varu a poté stáhneme plamen a pozvolna vaříme přibližně 15 minut, dokud nebude celer měkký.

6. Pomocí tyčového mixéru uděláme z celeru hladké pyré.

7. Jakmile je řepa s cibulkami opečená, přelijte je balzamikovým dresinkem a vraťte zpět na 5 minut do trouby.

8. Cibulky s řepu servírujeme spolu s celerovým pyré posypaným čerstvě nasekanou petrželkou.


Zpět