Buček s bramborami, zeleninou a jablky - nízkosacharidový recept
Cca 1,75 kg bůčku s kostí a kůží v celku, kůže naříznutá rovnoběžnými zářezy po kratší straně anebo do mřížky)
Sůl a čerstvě mletý pepř
40ml olivového oleje
Na zeleninu s jablky:
8 stroužků česneku
4 šalotky, oloupané a rozpůlené
8 brambor ve slupce uvařených a nakrájených na měsíčky
3 mrkve
2 jablka
¼ kořenového celeru
2 snítky rozmarýnu
6 snítek tymiánu
1. Troubu předehřejte na 220°C. Bůček ze všech stran řádně osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte olej a ze všech stran na něm maso opečte dozlatova. Přiklopte, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu.
2. Veškeré přísady na zeleninu s jablky promíchejte v míse, osolte a opepřete. Teplotu v troubě snižte na 200°C, maso opatrně vyjměte z pekáče, pak do něj nasypte směs z mísy a navrch posaďte maso, nejprve kůží dolů. Přiklopte, vraťte do trouby a pečte dalších 45 minut.
3. Potom odklopte, bůček obraťte a pečte dalších 15-20 minut, aby zelenina zezlátla a zkaramelizovala a na měkkém mase se vytvořila lákavá kůrčička. Pak maso vyjměte a nechte asi 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. Odpočaté maso nakrájejte a podávejte s opečenou zeleninou, jablky a bramborami, doplněné výpekem podle chuti.