Thajské krevety - nízkosacharidový recept 

 Thajské krevety

0,5kg velkých neloupaných krevet
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky utřeného česneku
¼ lžičky soli
¼ lžičky nasekaných sušených chilli papriček
½ cibule, nakrájené
½ červené papriky, nakrájené na proužky
1 stonek řapíkatého celeru, nakrájeného na proužky
3 malé žampiony, oloupané a nakrájené na plátky
1 plechovka kokosového mléka
6 lžic rybí omáčky
2 lžíce arašídového másla
2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
1 lžíce xylitolu
2 lžičky mletého zázvoru
2 lžíce čerstvé bazalky, nasekané najemno
2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného najemno

1. Krevety oloupeme a zbavíme střívek. Vložíme je do misky s olivovým olejem, česnekem, solí a chilli. Důkladně promícháme, aby byly krevety obalené ze všech stran, necháme 10 minut marinovat.

2. Rozpálíme si pánev. Rozpálenou pánev pokapeme olivovým olejem, přidáme cibuli, papriky, celer a žampiony. Restujeme 5 minut a poté přendáme do misky.

3. Na stejnou pánev přendáme krevety i s marinádou a orestujeme ze všech stran, dokud krevety nezrůžoví. Hotové krevety přendáme na talíř.

4. V misce si smícháme kokosové mléko, arašídové máslo, rybí omáčku, limetkovou šťávu, xylitol, zázvor a promícháme.

5. Orestovanou papriku s celerem a cibulí vrátíme na pánev, zalijeme kokosovou směsí a necháme provařit.

6. Ke konci varu, kdy se omáčka zredukovala zhruba na polovinu přidáme krevety. Před podáváním posypeme nasekanou bazalkou a koriandrem.


Zpět