Teplý salát z hlávkové a růžičkové kapusty  

Křupavé kapustičky:
250g růžičkové kapusty
½ šálku strouhaného parmazánu
3 lžíce olivového oleje
5 stroužků česneku
Kapustový salát:
350g hlávkové kapusty
2 jarní cibulky
hrst jahod

Dresink:
2 lžíce majonézy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce dijonské hořčice
sůl a pepř

K podávání:
150g marinovaného tofu nebo sýru na gril (hallumi, hermelín, aj.)

1. Troubu předehřejeme na 200°C.

2. Růžičkovou kapustu očistíme, zbavíme oschlých listů a rozkrojíme na půl. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej, opražíme na něm kapustičky spolu s česnekem přibližně 10 minut.

3. Poté kapustičky posypeme 1/4 strouhaného parmazánu a vložíme pánev do trouby a pečeme 20-30 minut, kdy po každých 10 minutách promícháme, nebo dokud kapustičky nezačnou zlátnout.

4. Mezitím si omyjeme hlávkovou kapustu, osušíme a nakrájíme na proužky. Kdo nemá rád tvrdé středy, tak je vyřízne.

5. Kapustu vložíme do hrnce s vodou a uvedeme k varu. Vaříme 5-7 minut, do křupava.

6. Připravíme si zatím dresink. Smícháme všechny ingredience a vidličkou promícháme.

7. Uvařenou kapustu ihned scedíme pod studenou vodou. Necháme jí okapat, následně přendáme do salátové mísy, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a promícháme s dresinkem.

8. Upečené kapustičky vyklopíme do salátové mísy a posypeme nakrájenými jahodami.

9. Podáváme s opečeným tofu nebo grilovaným sýrem, které si vložíme do trouby nakrájené na plátky na grilovací pánev během pečení kapustiček, takže se nám upečou současně.


Zpět