Španělský ptáček 

4 plátky hovězí kýty
2 natvrdo uvařená vejce
2 sterilované okurky
100ml láku z okurek
5 zarovnaných lžic plnotučné hořčice
4 střední cibule
100g špeku
1 nožička libového párku
sůl, pepř
1 l vývaru
2 lžíce sádla

1. Plátky masa naklepeme, řádné osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice.

2. Na plátek naskládáme špalíček špeku, 1/2 podélně rozkrojeného párku, ½ vejce, polovinu podélně rozkrojené okurky a čtvrtku cibule.

3. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo nití.

4. V kastrolu opečeme na sádle ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Orestujeme dohněda.

5. Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme zhruba hodinu a půl doměkka.

6. Ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Ptáčky vrátím do omáčky.


Zpět