Salát z pečené dýně - nízkosacharidový recept 

750g dýně hokaido
3 stroužky česneku
50g olivový olej
1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
1 lžíce čerstvé nasekané máty
1 lžíce čerstvé nasekané bazalky
1 lžíce čerstvého nasekaného kopru
1 lžíce jablečného octa
5 půlek nasekaných sušených rajčat v oleji
1 jarní cibulka
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce dýňových semínek
sůl
pepř

1. Dýni omyjte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Kostičky dýně vložte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem, přidejte i neoloupané stroužky česneku a vložte do vyhřáté trouby na 210°C a pečte 20 minut.

2. Bylinky smíchejte v misce, přidejte sušená rajčata, jablečný ocet a promíchejte.

3. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.

4. Upečenou dýni přendejte do mísy. Stroužky česneku vyloupněte ze slupky do bylinkové směsi a vidličkou rozetřete do pasty a řádně vmíchejte do bylinek s rajčaty.

5. Na suché pánvi si opražíme semínka do mírného zhnědnutí.

6. Bylinkovou směs přidejte do mísy s dýní, přidejte cibulku a promíchejte, aby byla dýně obalená v bylinkách s cibulkou. Podle chuti osolte a opepřete.

7. Na závěr posypte na suché pánvi opraženými semínky. Podávejte jako salát třeba s nadrobeným kozím či balkánským sýrem nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu.


Zpět