Salát z květákové rýže, grilovaným lilkem a Hallumi sýrem - nízkosacharidový recept 

½ lilku
½ balení Hallumi sýru
½ papriky
½ cibule
1 hrst mátových listů
1 hrst petrželové natě
3 růžičky květáku
šťáva z ½ citrónu
sůl a pepř na dochucení
2 lžíce olivového oleje
1 šálek sterilovaných nebo čerstvých žampionů
5 větviček čerstvého tymiánu
2 lžíce olivového oleje

1. Jako první si nakrájíme lilek. Nakrájíme ho podélně na ½ cm plátky, které z obou stran osolíme a necháme vyplakat.

2. Jako další si v mixéru umixujeme květák na květákovou rýži, přendáme do kastrolu s vodou, osolíme a uvaříme do měkka.

3. Mezitím si cibuli a papriku nasekáme na drobné kostičky, stejně tak nasekáme bylinky.

4. Uvařenou rýži scedíme, přendáme do misky, přidáme nasekanou cibuli, papriku a bylinky. Ochutíme citrónovou šťávou, solí, pepřem a zakápneme olivovým olejem a důkladně promícháme.

5. Nyní si vyplakaný lilek osušíme papírovými utěrkami a dáme na grilovací pánev, kterou jsme si předem rozpálili a pomašlovali olejem.

6. Lilek grilujeme z obou stran, cca 4 minuty z každé strany.

7. Během grilovaní lilku si orestujeme na druhé pánvi buď čerstvé nebo sterilované žampiony na olivovém oleji spolu s tympánovými lístky asi tak 5 minut, nebo dokud žampiony nebudou zlatavá z každé strany. Ugrilovaný lilek přendáme na pánev s žampiony, aby nevychladl.

8. Grilovací pánev opět potřeme olejem a vložíme na ní na plátky nakrájený Hallumi sýr.

9. Jednotlivé plátky grilujeme tak 3-4 minuty z každé strany.

10. Zatím, co se nám griluje sýr, si připravíme servírovací talíř. Jako první nandáme na talíř květákovou směs, poté naaranžujeme lilek, ugrilovaný Hallumi sýr a na závěr posypeme restovanými žampiony s tymiánem.


Zpět