Polévka se zelím, dýní a hlívou ústřičnou 

2 lžíce oleje
½ středně velké cibule
150g hlívy ústřičné
2 stroužky česneku
300g bílého hlávkového zelí
1 lžička mletého kmínu
3 lžičky sladké papriky
400g dýně Hokkaido
1,5l vývaru
sůl
pepř
zakysaná smetana k podávání

1. V hrnci si na oleji orestujeme cibuli nakrájenou nadrobno.

2. Jakmile začne růžovět, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, osolíme a provaříme, dokud se nevypaří všechna voda, kterou hlíva pustila.

3. Přidáme rozdrcený česnek a necháme ho rozvonět.

4. Zelí nakrouháme na tenké nudličky, přidáme ho do hrnce k hlívě, přisypeme mletý kmín a sladkou papriku.

5. Promícháme, necháme chvíli restovat a pak vše zalijeme vývarem. Přidáme na kostky nakrájenou dýni i se slupkou.

6. Polévku dochutíme solí a pepřem a vaříme na mírném ohni do změknutí zeleniny.

7. Když je všechna zelenina měkká, část zeleniny vyjmeme a umixujeme tyčovým mixérem do hladka. Následně vrátíme zpět do polévky, aby se zahustila.

8. Polévku naporcujeme do misek či talířů a podáváme se lžící zakysané smetany.

 


Zpět