Nízkosacharidové Pečivo z mletého lněného semínka  

100 g krémového smetanového sýru
50 ml vody
4 vaječné bílky
5 g soli (1 zarovnaná lžička)
80 g zlatého lněného semínka (5 plných lžic)
20 g neochuceného proteinového prášku
20 g psyllia (2 vrchovaté lžíce)
50 g směsi semínek a ořechů (např. dýňová, slunečnicová, pekany)
10 g vinného kamene (2 plné lžičky) nebo 5 g prášku do pečiva (bez lepku a fosfátů)

1. Do misky vyklepněte vejce, přidejte jogurt a sůl. Vše důkladně promíchejte - pomocí ponorného mixéru nebo třeba i vidličkou.

2. Pomocí elektrického mixéru na kávu rozdrťte najemno lněná semínka a psyllium.

3. Promíchejte důkladně připravenou lněnou mouku s psyllium, vinný kámen a semínka či ořechy. Přilijte vaječnou směs, důkladně promíchejte a nechte přibližně 2 minuty těsto zhoustnout.

4. Z lepkavého středně hustého těsta vypracujte 2 vyšší bochníky. Těsto se vám nesmí rozlít po plechu, ale musí držet tvar. Pokud je příliš tekuté, raději do něj zapracujte ještě trošku psyllia.

5. Bochníčky vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 50-55 minut. Během této doby troubu neotevírejte, ať vám těsto zbytečně nespadne.

6. Po stanovené době chleba vytáhněte, položte na bavlněnou či papírovou utěrku (ty pomůžou vytáhnout z pečiva přebytečnou vlhkost) a nechat vychladnout. Teprve potom můžete chleba nakrájet.


Zpět