Pečená švestková povidla bez přidaného cukru 

povidla

1,5 kg švestek
4 lžíce octa
1 celá skořice
1 badyán
10ks hlaviček hřebíčku
6 lžic rumu

1. Švestky vypeckujeme a dáme do velkého zapékacího pekáče. Vypeckované švestky zakápneme čtyřmi lžícemi octa.

2. Dále si připravíme gázu nebo plátýnko a do něj nasypeme koření. Sáček zavážeme a vložíme mezi švestky. Od této chvíle na švestky nebudeme vůbec sahat až do samotného konce pečení.

3. Nezakrytý pekáč se švestkami dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme 2 hodiny. Každá trouba peče jinak, proto švestky občas zkontrolujeme, jestli se jim nepřipalují vršky.

4. Švestky necháme vychladnout a poté je rozmixujeme tyčovým mixerem přímo v pekáčku. Kdo má rád kousky, nemusí vůbec mixovat.

5. Horká povidla naplníme do sklenic, otřeme případné zamazané okraje, povrch povidel zakápneme dvěma lžícemi rumu a pevně zavíčkujeme.

6. Otočíme sklenice víčkem dolů a necháme vychladnout.


Zpět