Nízkosacharidový rolky z kynutého těsta 

Tekuté suroviny:
350 ml vlažné vody
150 ml mléka
15 ml (1 lžíce) čekankového sirupu nebo erythritolu
5 vaječných bílků
3 vaječné žloutky

Suché ingredience:
42g (1 ks) droždí
75g mletého erythritolu
100g mandlové mouky
75g mletého zlatého lněného semínka
60g kokosové mouky
25g vanilkového proteinového prášku
24g (3 lžíce) mletého psyllia
1 lžička vinného kamene
½ lžičky jedlé sody
1 lžička soli

Náplň:
3 Paloučky, Lučiny či jiný krémový smetanový sýry
30 g (2 lžíce) erythritolu
citrónová kůra z ½ citrónu
50g hořké čokolády s minimálním obsahem kakaa 85%

máslo na vymazání a potírání šneků
1 žloutek na potření

1. V menší misce smícháme droždí s 1 lžící erythritolu na kašičku, zalijeme ohřátým mlékem na 40°C, ne však více jak 45°C, přikryjeme utěrkou a vložíme na teplé místo nebo do trouby a pustíme troubu na 30°C na 10 minut, dokud nevzejde kvásek.

2. Mezitím si ostatní suché ingredience: mandlovou mouku, lněná semínka, kokosovou mouku, psyllium, protein, erythritol, vinný kámen, jedlou sodu a sůl přendáme do velké hnětací mísy a promícháme ručním mixérem.

3. V další misce smícháme 5 vaječných bílků se 3 vaječnými žloutky, přidáme vykynutý kvásek, vlažnou vodu a ručním mixérem prošleháme.

4. Do hnětací mísy se suchými ingrediencemi vlijeme tekuté ingredience s kváskem a opět ručním šlehačem promícháme do vzniknutí těsta.

5. Mísu zakryjeme utěrkou a vrátíme zpět na teplé místo nebo do trouby na 60 minut vykynout.

6. Zatímco nám kyne těsto, připravíme si náplň. Sýry přendáme do misky, nastrouhanou citrónovou kůru, erythritol a promícháme. Vložíme do lednice odpočinout, než vykyne těsto. Čokoládu si nasekáme na malé kousíčky.

7. Vykynuté těsto prohněteme ještě rukama na pracovní ploše. Utvoříme kouli, kterou vložíme mezi dvě potravinářské folie a válečkem na těsto rozválíme na 1 cm placku.

8. Placku potřeme od krajů do krajů připravenou náplní, posypeme nasekanou čokoládou, zarolujeme do rolády, kterou nakrájíme na 3 cm plátky.

9. Rolky vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jakmile vložíme rolky do trouby, stáhneme teplotu na 160°C, aby se upekly a nebyly na povrchu připálené. Pečeme 45 minut do zezlátnutí povrchu.

10. Upečené rolky vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlé rolky můžeme ještě potřít další vrstvou ochuceného sýra.


Zpět