Nízkosacharidový Pečený květák v celku  

1 velký květák
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušené cibule
1 lžička uzené papriky
15g tymiánu
sůl
pepř
olivový olej
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu
100 ml červeného vína
400g – 1 plechovka krájených rajčat
40g mandlových plátků
15 g hladkolisté petrželky

1. Troubu si předehřejte na 180°C a připravte si zapékací mísu, ve které budete květák péci.

2. V misce smíchejte sušený česnek, cibuli, papriku a lístky z poloviny dávky tymiánu, promíchejte, zalijte 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete.

3. Květák zbavte vnějších listů, odstraňte stonek, aby květák pevně seděl.

4. Pastu z koření o oleje vetřete po celém květáku a poté vložte do zapékací nádoby. Přilijte přes květák víno a citronovou šťávu. Květák zakryjte alobalem a vložte do trouby na 1 hodinu a 20 minut.

5. Po uplynutí času, sundejte alobal a květák přelijte plechovkou krájených rajčat, posypte citronovou kůrou a zbývajícími tymiánovými lístky.

6. Přelijte květák vinnou omáčkou, kterou je květák podlit.

7. Vraťte zapékací mísu s květákem zpátky do trouby na dalších 10 minut, nebo dokud nebude květák zlatavý.

8. Mezitím si na suché pánvi opražte mandlové plátky do mírného zezlátnutí.

9. Jakmile je květák na povrchu zlatavý, vyndejte jej z trouby, posypte ho opraženými mandlemi a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou a zakápněte olivovým olejem.

 


Zpět