Nízkosacharidový Lněný chléb  

150g mletých lněných semínek
30g psyllia
Sůl
Drcený kmín
6ks vajec (bílky a žloutky zvlášť)
1 kypřící prášek bez fosfátu
60g rozpuštěného másla
80ml vlažné vody
1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného vinného octa
Semínka nebo ořechy dle libosti

1. Lněné semínko spolu s psylliem rozemeleme v mlýnku na kávu na jemnou mouku.

2. Mouku přendáme do misky spolu se solí, kmínem, kypřícím práškem. Směs promícháme.

3. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky zvlášť. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s rozpuštěným máslem a citrónovou šťávou.

4. Nejprve spojíme suché ingredience spolu s vyšlehanými žloutky a vodou a poté postupně zamícháme sníh. Podle velikosti vajec lze ještě dosypat podle potřeby lněné semínko.

5. Z těsta vytvarujeme bochník, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 190°C zhruba 45 minut.

6. Před krájením necháme chléb vychladnout.


Zpět