Nízkosacharidový Koláč se skořicovo ořechovou drobenkou 

125g kokosové mouky
60g konopné mouky (nebo jiné hladké semínkové či ořechové mouky)
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
½ lžičky soli
2 lžičky mletého kardamonu
1 lžička mleté skořice
4 vejce
1 šálek kokosového mléka (plnotučného v plechovce)
100g jablečného pyré
¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu

Drobenka:
1 šálek pekanových ořechů
3 lžíce mandlové mouky
½ šálku strouhaného kokosu
½ šálku slunečnicových semínek
3 lžíce čekankového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje
2 lžičky mleté skořice

1. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na koláč vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme strouhaným kokosem.

2. Nejprve si připravíme základní těsto. Ve větší míse smícháme suché ingredience, a to kokosovou mouku, konopnou mouku, kypřící prášek, sůl, kardamom, skořici a směs promícháme.

3. V druhé vyšší nádobě prošleháme všechny tekuté ingredience, aby se spojily, a sice vejce, kokosové mléko, kokosový olej, vanilkový extrakt a jablečné pyré.

4. Nyní vlijte tekuté ingredience do sypkých a promíchejte tak, aby se spojilo vše v jedno hutné těsto. Pokud bude těsto moc suché, přilijte kokosové mléko.

5. Těsto přendejte rovnoměrně do vysypané koláčové formy a vložte na 10 minut do trouby.

6. Mezitím, co se nám koláčový základ peče, si připravíme drobenku. Nejprve pekanové ořechy nasekáme nožem na hrubo a přendáme do mísy, přidáme zbylé ingredience a vše promícháme v drobenku.

7. Po 10 minutách pečení, posypeme koláčový základ drobenkou po celém povrchu a vrátíme zpět do trouby na dalších 25 minut.

8. Po upečení vypneme troubu a necháme koláč vystydnout stále v troubě, ale už při otevřených dvířkách.


Zpět