Nízkosacharidový dýňový koláč s citronovým krémem a šlehačkou 

6 vajec
120 ml mandlového mléka
120 ml rozpuštěného másla nebo kokosového oleje
1 lžička jablečného octa
200g mandlové mouky
40g kokosové mouky
25g vanilkového proteinového prášku
50g Erythritolu
250g nastrouhané dýně i se slupkou
60g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
½ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
1 lžička skořice

Citronový krém:
3 vaječné žloutky
80 ml citrónové šťávy
1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
60g másla nebo kokosového oleje
240ml smetany na vaření

Šlehačka:
240ml smetany ke šlehání
Erythritol dle potřeby

citrónová kůra na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 170°C. Formu na buchtu si vyložíme pečícím papírem.

2. V misce smícháme vejce, mandlové mléko, máslo a jablečný ocet a ručně vyšleháme metlou.

3. V druhé míse smícháme suché ingredience: mandlovou mouku, kokosovou mouku, protein, erythritol.

4. K suchým ingrediencím přimícháme nastrouhanou dýni, ořechy, zázvor, jedlou sodu, sůl a skořici.

5. Vše řádně promícháme spolu s mokrými ingrediencemi pomocí ručního mixéru.

6. Těsto přendáme do formy, povrch uhladíme a vložíme do trouby na 50 minut.

7. Mezitím si připravíme citrónový krém.

8. Žlutky s citrónovou šťávou a kůrou si vložíme do vodní lázně a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Přidáme máslo a smetanu. Dále mícháme, dokud směs mírně nezhoustne.

9. Obrácenou stranou vařečky uděláme do upečeného korpusu díry a nalijeme přes ně citrónový krém.

10. Buchtu necháme zcela vychladnout minimálně 2 h, aby krém zcela vychladl a ztuhl.

11. Mezitím si vyšlaháme šlehačku s erythritolem podle chuti do tuha a potřeba jím zcela vychlazený koláč rovnoměrně po celém povrchu.

12. Na závěr dozdobíme nastrouhanou citrónovou kůrou.

 


Zpět