Nízkosacharidové kynuté buchty s tvarohovou náplní 

Tekuté suroviny:
350 ml vlažné vody
150 ml mléka
15 ml (1 lžíce) čekankového sirupu nebo erythritolu
5 vaječných bílků
3 vaječné žloutky

Suché ingredience:
42g (1 ks) droždí
75g mletého erythritolu
100g mandlové mouky
75g mletého zlatého lněného semínka
60g kokosové mouky
25g vanilkového proteinového prášku
24g (3 lžíce) mletého psyllia
1 lžička vinného kamene
½ lžičky jedlé sody
1 lžička soli

Tvarohová náplň:
1 plnotučný tvaroh
1 vaječný žloutek
30 g (2 lžíce) erythritolu
citrónová kůra z ½ citrónu
máslo na vymazání a potírání buchet

1. V menší misce smícháme droždí s 1 lžící erythritolu na kašičku, zalijeme ohřátým mlékem na 40°C, ne však více jak 45°C, přikryjeme utěrkou a vložíme na teplé místo nebo do trouby a pustíme troubu na 30°C na 10 minut, dokud nevzejde kvásek.

2. Mezitím si ostatní suché ingredience: mandlovou mouku, lněná semínka, kokosovou mouku, psyllium, protein, erythritol, vinný kámen, jedlou sodu a sůl přendáme do velké hnětací mísy a promícháme ručním mixérem.

3. V další misce smícháme 5 vaječných bílků se 3 vaječnými žloutky, přidáme vykynutý kvásek, vlažnou vodu a ručním mixérem prošleháme.

4. Do hnětací mísy se suchými ingrediencemi vlijeme tekuté ingredience s kváskem a opět ručním šlehačem promícháme do vzniknutí těsta.

5. Mísu zakryjeme utěrkou a vrátíme zpět na teplé místo nebo do trouby na 60 minut vykynout.

6. Zatímco nám kyne těsto, připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh přendáme do misky, přidáme žloutek, nastrouhanou citrónovou kůru, erythritol a promícháme. Vložíme do lednice odpočinout, než vykyne těsto.

7. Vykynuté těsto prohněteme ještě rukama na pracovní ploše. Utvoříme kouli, kterou vložíme mezi dvě potravinářské folie a válečkem na těsto rozválíme na 1 cm placku.

8. Placku nožem nařežeme na čtverce o velikosti 7x7 cm. Jednotlivé čtverce před naplněním ještě na folii prstama rozplácneme na tenčí těsto. Lžící nandáme na střed těsta tvarohovou náplň, zabalíme, vždy nejdříve protilehlé rohy k sobě a pakstrany zatlačit. Utvoříme nepravidelnou kouli a vložíme do formy, nebo vysokého pekáče, který jsme si řádně vymazali rozpuštěným máslem.

9. Takto pokračujeme se zbytkem těsta. Vždy když jednu buchtu vložíme do formy, tak ji ze stran potřeme rozpuštěným máslem, aby šly buchty dobře od sebe. Na závěr buchty potřeme rozšlehaným žloutkem.

10. Plný pekáč či formy buchet vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jakmile vložíme buchty do trouby, stáhneme teplotu na 160°C, aby se buchty upekly a nebyly na povrchu připálené. Pečeme 60 minut do zezlátnutí povrchu.

11. Upečené buchty vyndáme z trouby a na mřížce necháme vychladnout. Vychladlé buchty posypeme mletým erythritolem.


Zpět