Low carb/nízkosacharidový Sacher dort 

Těsto:
120g vysokoprocentní čokolády
120g másla
5 vajec
100g sladidla (Erythritolu, xylitolu, ...)
150g mandlové mouky
½ lžičky xantanové gumy
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu
½ lžičky jedlé sody
špetka soli

Promazání:
100g domácí marmelády bez cukru

Čokoládová poleva:
100g vysokoprocentní čokolády
100g smetany ke šlehání

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Dno kulaté formy na dort vyložíme pečícím papírem a ze zbylého pečícího těsta ustřihneme dva pruhy, které vložíme po obvodu formy.

2. Ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu spolu s máslem, promícháme a necháme vychladnout.

3. Sladidlo si umeleme v mlýnku na kávu a odebereme 3 lžíce. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.

4. V míse smícháme mandlovou mouku, kypřící prášek, sodu, xantanovou gumu a sůl, promícháme.

5. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou a ušleháme pevný sníh.

6. Do žloutkové pěny přelijeme vychlazenou čokoládu s máslem a dobře promícháme.

7. Poté přidáme směs suchých ingrediencí smíchaných v míse a promícháme.

8. Přidáme tři lžíce bílkového sněhu, opatrně vmícháme a takto přidáváme a vmícháváme po třech lžících, dokud ho nezděláme celý.

9. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 45 minut.

10. Upečený dort vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

11. Mezitím co nám dort stydne, tak si připravíme polevu.

12. Smetanu přivedeme k varu a nalijeme jí na nalámanou čokoládu. Necháme chvilku stát a pak vmícháme do hladké polevy. Za občasného míchání necháme polevu vychladnout a lehce zhoustnout.

13. Korpus dvakrát prořízneme a řezy potřeme marmeládou.

14. Na závěr dort polijeme polevou a necháme ztuhnou.


Zpět