Nízkosacharidové Krémové rizoto s květákem 

Krémové rizoto s květákem

2 hrsti strouhanky
5 nakládaných ančoviček, olej z ančoviček
2 malé červené chilli papričky
Olivový olej
1 květák
1 hrst nasekané čerstvé petrželky
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Strouhaný parmazán dle chuti
300g nevařené kulatozrnné rýže
1l masového vývaru
1 cibule
3 stroužky česneku
3 stonky řapíkatého celeru

1. Ančovičky a chilli papričky nasekejte najemno, smíchejte se strouhankou, olejem z ančoviček a vložte na pánev. Zlehka orestujte, dokud strouhanka nezhnědne. Křupavou strouhanku dejte stranou.

2. Květák očistíme, natrháme na jednotlivé růžičky, ty větší nakrájíme na menší kousky a vložíme do masového vývaru, který jsme si připravili předem nebo stačí bujón z kostky. Květák vaříme během přípravy rizota do měkka.

3. Na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, celer a pomalu opékáme kolem 15 minut, aniž by cibule zhnědla.

4. Jakmile je směs na pánvi měkká, přidáme rýži, zvýšíme plamen a orestujeme.

5. Po minutě podlijeme naběračkou vývaru z květáku nebo pro labužníky bílým vínem a vaříme.

6. Po vypaření první várky tekutiny přidáváme po naběračkách další vývar a osolíme, opepříme. Snížíme plamen a vaříme zpozvolna za přilévání vývaru.

7. Když je rýže téměř měkká, přidáme uvařený květák, který vidličkou vmasírujeme do rýže.

8. Dovaříme rizoto spolu s květákem do měkka, ale tak aby zůstalo krásně mazlavé.

9. Hotové rizoto sundáme z plotny, posypeme strouhaným parmazánem, opepříme a promícháme.

10. Rizoto nandáme na talíře a posypeme připravenou opraženou křupavou strouhankou s ančovičkami a chilli.

 

Uložit


Zpět