Králík na smetaně - nízkosacharidový recept 

1 očištěné králíka rozděleného na jednotlivé porce
100g slaniny
Sůl
8 kuliček jalovce
100g másla nebo sádla
400g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nakrájené na plátky
50g cibule, nakrájené na plátky
½ bio citronu
12 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
4 větvičky tymiánu
1 litr drůbežího vývaru
250 ml smetany ke šlehání

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Králičí díly osolte a potřete roztlučeným jalovcem.

2. V pekáči na tuku zpěňte kořenovou zeleninu, slaninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. (Koření a bylinky můžete zavázat do kousku gázy a přidat až s masem, lépe se pak vyndavají.)

3. Do základu vložte připravené porce králíka a zvolna upečte v troubě doměkka, trvá to asi 50 minut až hodinu. Porce masa obracejte, podle potřeby podlévejte vývarem.

4. Měkké maso vyjměte, dejte do kastrolu a odložte na teplé místo.

5. Šťávu se zeleninou trochu poduste, vylovte bobkový list, tymián a co nejvíc kuliček koření.

6. Vlijte smetanu a rozmixujte, podle potřeby nařeďte vývarem.

7. Omáčku okyselte citronovou šťávou, případně dosolte.

8. Podávejte s keto knedlíkem.


Zpět