Kančí guláš z trouby - nízkosacharidový recept 

2kg kančí maso (na guláš)
3 lžíce slunečnicového oleje
1 velká cibule
200g slaniny
5 velkým mrkví
1 lžíce kmínu
10 stroužků česneku
2 lžíce sladké červené papriky
3 lžíce srirachy nebo rajčatového protlaku
750 ml červeného vína
2 litry hovězího vývaru
2 lžíce jalovčinek
½ lžičky celého pepře
10 kuliček nového koření
sůl a mletý pepř

1. Kančí maso očistíme a nakrájíme na kostky. Dobře osolíme, opepříme, zakápneme slunečnicovým olejem a přendáme do velké zapékací mísy. Mísu s masem vložíme do předem vyhřáté trouby na nejvyšší stupeň a pečeme zhruba 30 minut do zhnědnutí.

2. Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce prosolíme. Na velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a na středním stupni orestujeme cibuli dozlatova.

3. Slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s kmínem, nastrouhaným česnekem, paprikou a srirachou (rajčatovým protlakem) přidáme k cibuli. Opékáme alespoň 5 minut.

4. Zapékací mísu vyndáme z trouby, a k masu přimícháme cibulovou směs z pánve,na kolečka nakrájenou mrkev a důkladně promícháme, aby se všechno maso obalilo ve směsi koření. Vše zalijeme vínem a vrátíme zpět do trouby. Pečeme stále na nejvyšším stupniza občasného promíchání, dokud se část vína neodpaří.

5. Po odpaření části vína si do gázi, nebo sítka na čaj dáme zbylé koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list), vložíme do omáčky a celé zalijeme vývarem.

6. Zapékací mísu zakryjeme alobalem a vrátíme zpět do trouby, ztlumíme teplotu na 200°C a pečeme další hodinu nebo dokud nebude maso dostatečně měkké.

7. Jakmile je maso dostatečně měkké, vyndáme gázu nebo sítko s kořením a všechny kostky masa z omáčky stranou do mísy. 1/3 omáčky přendáme do vysoké nádoby plus vybereme všechna kolečka mrkve a tyčovým mixérem rozmixujeme.

8. Rozmixovanou mrkev vmícháme zpět do omáčky a důkladně zamícháme. Omáčka se nám díky tomu krásně zahustí.

9. Nyní vrátíme maso do omáčky a můžeme podávat s libovolnou přílohou a na půlkolečka nakrájenou červenou nebo bílou cibulí.

 


Zpět