Hovězí tokáň - nízkosacharidový recept 

1 kg hovězího krku
2 střední cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička soli
1 lžička mletého pepře
200ml suchého bílého vína
1,5 l hovězího vývaru

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. V kastrůlku rozehřejte sádlo nebo olej, vložte cibuli a za občasného míchání restujte do zlatohnědé barvy.

2. Maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, zvýšíme oheň a orestujeme ho do zlatohnědé barvy.

3. Přidáme protlak a 1 minutu mícháme.

4. Snížíme plamen na polovinu, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, pepř a za stálého míchání restujeme 1 minutu.

5. Maso zalijeme vínem a za stálého míchání ho necháme zcela odpařit.

6. Jakmile se víno odpaří, nalijeme do kastrolu vývar, omáčku přivedeme k varu, poté stáhneme oheň na minimum a přiklopíme pokličkou. Maso necháme dusit, dokud nebude zcela měkké. Podle potřeby přilíváme tolik vývaru, aby omáčka nebyla zcela odpařená. Dle potřeby dochutíme solí.


Zpět