Guláš 

1kg hovězího masa (kližky)
1kg cibule
4 lžíce sádla
sůl
pepř
2 lžíce mleté červené papriky
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušené majoránky
1,5 l hovězího vývaru

1. V kastrolu rozpustíme sádlo a na středním plameni na něm orestujeme za občasného promíchání nahrubo nakrájenou cibuli, ke které přisypeme trochu drceného kmínu.

2. Když cibule zhnědne, stáhneme jí z plotny a necháme ještě asi deset minut dojít.

3. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky. Cibulový základ opět rozpálíme, vložíme na něj maso a důkladně orestuje ze všech stran dohněda.

4. Maso restujeme tak dlouho, dokud se neodpaří voda, kterou maso pustilo.

5. Osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou, vmícháme dvě lžíce rajčatového protlaku a vše orestujeme. Přidáme bobkové listy.

6. Jakmile se začne protlak napékat na kastrol, musíme ho hlídat, aby nezčernal.

7. Pak maso podlijeme vývarem, pořádně promícháme ode dna, aby se odlepil nápek a rozpustil v omáčce.

8. Vaříme na mírném ohni doměkka.9. Ke konci vaření přidáme majoránku, krátce povaříme, vypneme sporák a necháme před podáváním guláš 15 minut odpočinout.


Zpět